Mathieu Hamaekers

 

 

Mathieu Hamaekers werd geboren op 1 mei 1954 in Ophoven, een klein dorpje in het noord-oosten van België.

 

 

Studies:

 

Lager Middelbaar Onderwijs:

Latijn-Wiskunde at the Heilig Kruis College 3680 Maaseik.

 

 

 

Hoger Middelbaar Onderwijs:

Academie voor Visuele Communicatie en vormgeving  “Plastische Kunsten (1972-1976) 3600 Genk.

Laureaat

van de Nationale Pro Civitate wedstrijd met werken van het derde academisch jaar 1975-1976.

 

 

Universitair onderwijs:

IUL Internationale Universiteit of Lugano 1976-1990 Psychologie en Parapsychologe & Comparative Religion Sciences.

Master Degree

Met grote onderscheiding in 1984.

 

Thesis:

 

De Structuur van de Akasha Kroniek.

 

 

Thema: “Het Evolugram”, een drie dimensionaal denkmodel.

 

Art Exhibitions:

 

1984: Tentoonstelling van jeugdwerk en eigen werk. Thema: Transformatie  Tentoonstelling van eerste onmogelijke figuur als een sculptuur ”Mathematical Ballerina”.

 

 

 

1986: Internationale Tentoonstelling in museum voor hedendaagse kunst in Utrecht, Nederland, genaamd “AVONTUREN MET ONMOGELIJKE FIGUREN” waar de eerste 3D sculpturen van de onmogelijke figuren van mij werden tentoongesteld.

 

 

 

1987 Exhibition of Escher in Utrecht. Twee tentoongestelde werken van Mathieu zijn een kleurenschilderij van de Onmogelijke Waterval en de maquette van de Onmogelijke Waterval in kleur.

 

 

 

1989: Internationale Tentoonstelling de “Trick” in Japan, waar 3 Kleine sculpturen van mij werden tentoongesteld.

 

 

1990 - 1992: Enkele speelse Installaties in relatie met het thema de vraag,  “Maakt kunst de gallery of een Gallery de kunst”?

 

deel 1: 1991: Mathieu maakt als Hulde aan 600ste verjaardag van Jan Van Eyck een kopie van een deel van het Lam Gods, genaamd “A New Version”. Het schilderij werd eerst gewijd in de St. Servatiuskerk in Ophoven. Nadien tentoongesteld in de publieke ruimte van de BBL Bank te Maaseik van september tot december 1990

 

 

Deel 2: 1990-1991 De Stal. Installatie tijdens de Kerstdagen in laatste boerderij van Maaseik. Met de New Version  geplaatst in een kubusframe als object.

 

 

Deel 3: Conceptuele Installatie in de openbare toiletten van het St. Pietersstation.1991-1992 Voorbij Oud en Nieuw.  Thema. De omkering van de conceptuele filosofie van Duchamp.

 

 

1994: Een Conceptuele Confrontatie genaamd  “De Aarde draait toch niet rond de Zon,” in het Europlanetarium te Genk, samen met de publicatie van het boek Het Galactisch Wereldbeeld,  waarin het concept van een nieuw wereldbeeld wordt ontvouwd met behulp van 140 met de hand gemaakte illustraties.

 

 

 

1995: Opening van Unity, een sculptuur van de onmogelijke driehoek, gemaakt van hout en polyester in het centrum van de gemeente Ophoven.

 

 

Harish Johari brengt een bezoek aan Unity.

 

1999: Internationale tentoonstelling De Trick te Japan. Twee werken werden tentoongesteld. Real Virtuality en KUBITRY.

 

 

2000: Opening van sculptuur de Cube Triangle, in het Weizmann Instituut te Rehovot,  Israël. Thema: De essentie van  het VIP systeem.

 

 

2001: KUBIDO ICC, een Interactive  Conceptuele Confrontatie in het Atelier van Mathieu Hamaekers Kinrooi/Ophoven. Presentatie van een interactief kunstwerk. Thema: De Kubus en een onbekende ruimtelijke bouwstructuur. Interactie via spel en een case-study van de grenzen tussen kunstwerk en product.

 

 

 

 

2002: www.worldcube.net. Conceptuele confrontatie Thema, de relatie tussen de kubus en de bol. Tentoonstelling van de aarde in de vorm van een kubus, door de aardbol te projecteren op de kubus dmv. centrale projectie en met behoud van het meridianen systeem.

 

 

2004: Ophoven “Het Blauwe Dorp” tentoonstelling van Ophoven als een virtuele 3D schets van het centrum van Ophoven en Unity als centraal object.

 

 

2006: Bijdrage aan tentoonstelling te Hasselt, genaamd “Beteken II” met het werk “De “ VIP” Yantra”. De eerste tekening van de Visuele Integrale Projectie methode die ik ontwikkelde in de periode 1978-1984.

 

 

 

2008: The Alien Code

 

 

Enkele Literatuurverwijzingen.     

                       

1986: Het Begoochelde oog. Auteur: Bruno Ernst. Uitgave Meulenhof/Landhoff in samenwerking met museum voor hedendaagse kunst, Utrecht

 

1989: Synergetics of Cognition. Uitgaven van Springer-Verlag Berlin Heidelberg New York London Paris Tokyo Hong Kong. Door H. Haken en M. Stadler (Eds.)

 

2003: Truly Blaffing Optical Illusions. Published by Sterling  Publishing Co.Inc 387 Park Avenue South. New York. Auteur Diego Uribe, Argentinië.

 

2005: Masters of Deception  Auteur: Al Seckel.

 

 

Wetenschappelijke TV programma’s waar mijn werk in gebruikt werd.

 

1994: Serie over de zintuigen. ZDF Opnamen in München.

 

1998: Einstein on the Rocks.  Channel 4. Opnamen in Londen.